Novosti

Dodijeljene nagrade “Artefakt” za najbolja žanrovska izdanja u 2015. godini

Dobitnici nagrade Artefakt Milena Benini i Goran Gluščić

Udruga “3. zmaj” je po sedmi put dodijelila nagrade za najbolja žanrovska ostvarenja u prethodnoj godini, u tri kategorije. Dodjela nagrade održana je u petak, 14. listopada u 21 sat na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u sklopu konvencije fantastike Rikon.

U kratkoj kategoriji Artefaktom je nagrađena priča “Staklo” Gorana Gluščića, u srednjoj kategoriji nagradu je osvojila priča “Možeš li vidjeti zvijezde?” Jurice Ranja, a najboljim romanom godine proglašen je “Prodavač snova” Milene Benini.

Čestitamo pobjednicima, a vama svakako preporučamo da nagradene priče i roman pročitate!

Kamo nakon Rikona? Na after party u Beertiju!

Kraraoke u Klub.u

Program Rikona tipično završava vrlo kasno (iza ponoći) i vjerujemo da će nekima nakon zadnjih kvizova i predavanja biti samo do toplog kreveta. No za one druge, zabava tek počinje.

Kao i prethodnih godina, u subotu od 01:00 do 04:00 nastavljamo druženje u obližnjem klubu Beertija uz karaoke party i veliki izbor domaćih i inozemnih piva. Vrijeme je da počnete uvježbavati svoju omiljenu pjesmu…

Koncertni prostor gdje se održava rikonski after party rezerviran je za posjetitelje konvencije, tako da obavezno ponesite svoju akreditaciju!

Više…

Rikonski program za ljubitelje SF umjetnosti: izložbe, sketchmeet i kviz znanja

Živko Kondić

Kao i prethodnih godina, na Rikonu ćete imati priliku razgledati radove novih imena, kao i vidjeti nove radove već nam dobro poznatih umjetnika koji se rado vraćaju. Ovogodišnja izložba donosi likovne radove i nakit sedmero mladih umjetnika iz Hrvatske i Srbije: Stjepana Blažekovića, Sare Pregel, Živka Kondića, Nele Dunato, Tomislava Gulina, Hrvoja Silića i Karin Bogdanić.

Više…

Horor: vještice, čudne priče i uživanje u strahu

02-subota_nela-dunato-dsc03549

Rekli smo da nemamo službenu temu ali počasni gost nam je ipak pisac horora stoga bi bilo neobično da dio programa Rikona ne bude posvećen tom popularnom žanru. Što vas sve očekuje na Rikonu a od čega bi vas mogla proći jeza (na dobar način, naravno)?

Više…

Psihologija SF-a: Zašto volimo horor i kako čitanje priča utječe na nas?

Predavanje Darth Vader: heroj, a ne zločinac!

Psihologija pronalazi interesantno područje za istraživanje u žanru fantastike i zato su psiholozi uvijek rado viđeni gosti na Rikonu. Što se događa u glavama čitatelja, gledatelja i igrača koji konzumiraju fantastične ili strašne sadržaje i po čemu se ti ljudi razlikuju od onih koje takvi sadržaji ne zanimaju? Kako takve priče utječu na našu psihu i naš mozak na fiziološkom nivou? Koja je poveznica između nekih psiholoških teorija sa književnosti i filmovima? Ovo su samo neka od pitanja na čije ćete odgovore saznati na ovogodišnjem Rikonu.

Više…

Zvjezdani Ratovi vraćaju se na Rikon

Star Wars Hrvatska

Već drugu godinu za redom Rikon nudi pregršt zabavnog i zanimljivog sadržaja za sve obožavatelje Zvjezdanih ratova, velike i male. Lucasova je galaksija možda jako daleko ali na Rikonu će vam nakratko doći skoro pa pred vrata, još jednom uz sudjelovanje udruge Mos Croatia Spaceport, ali i drugih entuzijastičnih fanova.

Više…

Isprobajte nove igre na Rikonu

indie

Iznimno nam je drago što već nekoliko godina na Rikonu ugošćujemo domaće game developere stolnih i kartaških igara. U rikonskoj ćete igraonici tako i ove godine imati priliku zaigrati nekoliko igara koje su tek u izradi te svojim sudjelovanjem a možda i komentarima pomoći njihovom daljnjem razvoju. Plus, kad za par godina svi budu igrali te iste igre, moći ćete reći, “Pff, ja sam tu igru igrao/la prije nego je itko čuo za nju”. Više…

Ministarstvo Magije na Rikonu!

Ministarstvo magije Hrvatska

Iznimno nam je zadovoljstvo najaviti da će Rikon ove godine imati čitav blok programa posvećen Harry Potteru. Za sve će biti zaslužni dečki i cure iz hrvatske podružnice Ministarstva Magije.  Udruga ljubitelja Harryja Pottera “Ministarstvo Magije Hrvatska” osnovana je ljetos a za cilj ima okupiti ljubitelje Harry Pottera i J.K. Rowling te organizirati raznorazna događanja na temu Harrya Pottera, kvizove, predavanja, tematske evente, radionice za djecu, ali i odrasle.

Više…