Horor: vještice, čudne priče i uživanje u strahu

Rekli smo da nemamo službenu temu ali počasni gost nam je ipak pisac horora stoga bi bilo neobično da dio programa Rikona ne bude posvećen tom popularnom žanru. Što vas sve očekuje na Rikonu a od čega bi vas mogla proći jeza (na dobar način, naravno)?

Za početak, tu je programski blok vezan uz našeg počasnog gosta, mladog i višestruko nagrađivanog nizozemskog pisca Thomasa Oldea Heuvelta. Predstavit će vam se u petak kada ćete ga moći pitati sve što vas zanima o njemu, njegovom romanu i njegovoj spisateljskoj karijeri. Iskustva i pokoji savjet naš će počasni gost s vama podijeliti i na književnoj radionici za pisce horora a sve što naučite moći ćete primjeniti na natjecanju u pisanju kratke horor priče.

Očekuje vas i niz zanimljivih predavanja koja pružaju raznovrsne poglede na horor: Daniel Antunović objasnit će vam zašto ustvari uživate u strahu koji vam horor filmovi pružaju a Josip Ćirić kako se Jungovi arhetipovi mogu primjeniti na znanstvenu fantastiku i horor. Vještice su tema bestseller romana našeg počasnog gosta a o hrvatskim vješticama i progonima pričat će vam Iva Silla.

O hororu u književnosti pričat će vam Marko Fančović, dajući osvrt na časopis Weird Tales i autore koji su kroz njega začeli moderni žanr, uključujući Lovecrafta i Howarda a o hororu na filmu i inspiracijama koje je žanr crpio iz stvarnog svijeta tijekom 1950-ih govorit će Danijel Štriga.

Te naposljetku, ako mislite da horor imate u malom prstu, sudjelujte u tematskom kvizu i osvojite nagradu i vječnu slavu.

Ako volite horor ili vas možda samo zanima što je ljudima toliko privlačno u njemu, sigurno ćete pronaći nešto zanimljivo na ovogodišnjem Rikonu.

Komentari