Jernej Rejc: Umijeće zamišljanja: znanstvena-fantastika kao heterotopija

Jernej Rejc

Često se znanstvena fantastika pokušava shvatiti kao neka vrsta utopijske literature, kao žanr koji govori o nečemu fundamentalno nestvarnom i namijenjen je isključivo eskapizmu.

Iako znanstveno – fantastične priče prikazuju utopijske i distopijske svjetove kao objekt kritike i na taj način problematiziraju naše utopijske snove o boljem svijetu, znanstvena fantastika ipak sama po sebi nije utopija, već predstavlja prostor drugačije vrste – heterotopiju. Heterotopija je “drugi prostor” koji nas suočava s radikalnom drugosti, destabilizira naše normalne percepcije stvarnosti i uništava ustaljeni “red stvari” u srcu našeg razumijevanja svijeta. Heterotopijski značaj znanstvene fantastike odražava se u njenom položaju unutar liminalnog prostora između stvarnosti i mašte, a iz ove pozicije crpi svoj kritični potencijal i ukazuje na iluzornu prirodu naše stvarnosti, te nepredvidljivost svijeta u kojem živimo.

Znanstvena fantastika je praksa i umjetnost zamišljanja koja nam rušenjem granica između stvarnosti i mašte omogućava da se suočimo s radikalnom drugosti i kritično promišljamo o našim identitetima, tijelima, društvima, tehnologijama, kao i našem odnosu prema drugim živim bićima.