Predavanja – Rikon 2017

 • Emma i Peter Newman: Kako nastaje podcast

  Emma i Peter Newman tvorci su nagradama Hugo i Alfie ovjenčanog podcasta Tea & Jeopardy. Saznajte kako je podcast započeo, kako nastaje, koliko je tu stvarno posla te što vam Emma i Peter savjetuju ako želite pokrenuti vlastiti podcast.

 • Ivana Delač: Je li svijetu doista potrebno još Dosjea X?

  Dosjei X, kultna serija koja je od 1993. do 2002.g. oduševljavala i plašila fanove diljem svijeta, prije godinu i pol je doživjela revival u vidu 10. sezone koja je kod publike izazvala u najmanju ruku dvojbene reakcije.

 • David Dubrović: Elektronika u cosplayu

  David Dubrović

  Treće u ovoj seriji predavanja predstavlja praktičan primjer jednostavnog rada od početka do kraja.

 • Danijel Štriga: Universalova univerzalna čudovišta

  Danijel Štriga

  Nekoć davno, prije zombija, slagalica strave, slasher horora i paranormalnih fenomena, holivudski je studio Universal stvorio ergelu nezaboravnih čudovišta u filmovima poput Dracule, Frankensteina, Fantoma iz opere i Nevidljivog čovjeka.

 • Rafaela Božić: "Zemlja sretnih" - sovjetska književna utopija

  Istraživanja ruske utopijske i distopijske proze intenzivirana su tek u najnovije vrijeme. Čak se i suvremena Zapadna izdanja ruskih utopija ograničavaju na svega nekoliko naslova pa ne čudi činjenica da i danas vlada mišljenje kako je takvih djela u ruskoj književnosti malo. No, nova istraživanja pokazuju kako na spisku ruskih utopijskih djela napisanih od 18. do sredine 20. st. možemo naći preko pedeset djela.

 • Vanesa Ujčić Ožbolt: Ekstrasolarni planeti

  Jesmo li našli novu Zemlju? Ne, zasada nismo, ali dnevne novine i internet portali koriste takve izraze i (namjerno?) pogrešno interpretiraju stručne astronomske članke kako bi privukli čitatelje.

 • Marko Fančović: Pola stoljeća kontroverzi u znanstvenoj fantastici

  Marko Fančović

  Prije 50 godina objavljena je seminalna antologija "Opasne vizije" urednika Harlana Ellisona, jedna od najznačajnijih knjiga u povijesti ZF-a, koja je teme Novog vala na velika vrata uvela u žanr i probila sva ograničenja tema kojima se znanstvena fantastika može baviti.

 • Lovro Nola: Proces izrade video igara i gdje se educirati

  U predavanju će posjetitelji biti upoznati s procesom izrade video igara, od ideje do realizacije projekta. Zatim ćemo se osvrnuti na kretanja u taj posao, te gdje se možemo educirati. S posebnim osvrtom na trenutno stanje hrvatske game dev scene.

 • Sabina Stepić: Jesu li videoigre prije bile bolje?

  Neki će bez razmišljanja reći da jesu. Progovara li to nostalgija ili su starije videoigre zaista bolje od današnjih? Da bismo došli do odgovora, morat ćemo malo zaviriti u psihologiju igrača videoigara, analizirati argumente i jedne i druge strane te istražiti neke objektive pokazatelje stanja u industriji videoigara. U svemu tome pomoći će nam članovi jedne domaće zajednice gamera – FFA.hr.

 • Klaudia Paljar: Odgoj vještica i čarobnjaka u Hrvatskoj

  Negdje u Gorskom Kotaru (točnu lokaciju ne možemo otkriti zbog bezjaka) nalazi se čaroban dvorac u kojemu mlade vještice i čarobnjaci, vođeni skupinom entuzijasta pod pokroviteljstvom Ministarstva Magije Hrvatska, dolaze učiti o raznim čarobnjačkim predmetima od Preobrazbe, Obrane od mračnih sila, Čarobnih napitaka i mnogih drugih, te sve do učenja jednog od najpopularnijih čarobnjačkih sportova - Metloboj . Detaljnije o kurikulumu te planovima za budućnost poslušajte od ravnateljice prve hrvatske Škole Magije.

 • Ivan Maričić: Portretiranje ženskih likova u Harry Potter serijalu

  Predavanje će kroz feministički objektiv pokušati dočarati dobre i loše strane portretiranja ženskih likova u Harry Potter serijalu. Stajemo u obranu Lavander Brown, pričamo o ženskom kućanskom neplaćenom radu (od kojeg ne pate samo bezjakinje već i vještice), pričamo o heroizmu Hermione Granger te i-dont-give-a-f**k stavovima Lune Lovegood, a obožavatelji Rona Weasleya će se vrlo vjerojatno naći u neobranom grožđu.

 • Sanjin Blažinić: Genetski inženjering superljudi - Stvarnost ili fikcija

  Jeste li ikada razmišljali i sanjarili o tome kako bi bilo kad biste imali supermoći? Što ukoliko bi neka od tih sanjarenja mogla biti stvarnost naših potomaka uz pomić genetskog inženjeringa?

 • Hrvoje Silić: Objektivizacija žena i seksizam u gaming industriji

  Kritički osvrt na razvoj gaming industrije i pojave seksizma kroz godine u svim srodnim oblicima sve popularnije industrije zabave.

 • Antonija Mežnarić: Zmaj, djeva, zmajosjek

  Antonija Mežnarić

  Kroz predavanje istražujemo svima poznat motiv, onaj o otetim djevama, velikim gušterima koji ih čuvaju, te njihovim spasiteljima, u povijesti, narodnim predajama, te naposljetku, modernim inačicama u žanru. Što se promijenilo, što je ostalo isto i što nas to toliko privlači u ovim pričama?

 • Ingeborg Fülepp: VIDJETI NEVIĐENO - korištenje inovativnih AV metoda u produkciji i montaži SF filmova

  Za bolje razumijevanje filmova znanstvene fantastike kao i filmske umjetnosti općenito, potrebno je dati kratki povijesni razvitak filmske umjetnosti i samo filmu specifičnih izražajnih sredstava, kao što su kompozicija kadra, pokret kamere, svijetlo, kut gledanja, montaža slike i zvuka i sl.

 • Tomislav Terzić: Warp i drugi drive(ovi)

  Warp drive, FTL jump, Stargate... neki su od načina transporta koji se pojavljuju u SFu. Ima li neki od njih znanstveno uporište? Ako da, koji su fizikalni principi na kojima počiva i postoji li mogućnost realizacije? Radi li se već na razvoju nekog od tih pogona? Postoje li vrste pogona na kojima se radi a da nisu poznati u SFu? Koje su to i kakva je mogućnost da nas provezu po Mliječnoj stazi i odvedu u druge galaksije? Ili barem do Marsa?

 • Damir Medved: Etika, robotika, umjetna inteligencija (AI), kolaps kompleksnih društava

  Predavanje će se dotaknuti sljedećih "izazova robotizacije i AI" : Koji su etički problemi robotizacije i posebno razvoja umjetne inteligencije? Kradu li nam roboti posao? Da li je moguće uopće zaustaviti širenje robotizacije?

 • Kristina Bilota i Živko Kondić: Fantastična ilustracija

  Kristina i Živko će na ovom predavanju predstaviti elemente fantastične ilustracije i predstaviti svoje radove. Prikazat će proces nastajanja zajedničke ilustracije na temi zmajeva te podijeliti savjete i trikove za postizanjem fantastičnih elemenata u slici.

 • Igor Milković: Distopija - spekulativna fikcija ili stvarnost?

  Mračne vizije društva i budućnosti, distopije, pokazale su se kao neiscrpno nadahnuće brojnim priznatim ostvarenjima unutar područja "žanra". Brojni filmovi, knjige te stripovi u sklopu su svog tematskog okvira "koketirali" upravo s idejom distopije, no koliko su stvoreni svjetovi uistinu doseg "mašte"?

 • Srebrenka Peregrin: Legende i mitovi GOT-a

  Ako se još niste oporavili od kraja 7. sezone, ili ako vam nedostaje nov nastavak knjige, ovih će vas sat vremena odvesti u svijet legendi i mitova iz „Pjesme leda i vatre“. Udobno se smjestite i uživajte u klasičnoj pripovjednoj izvedbi nekolicine najpoznatijih priča koje spominju Starkovi, Lannisteri, Sam Tarly i ostala westeroška družina. Program je namijenjen za hogwartsku dob naviše.

 • Emma Newman: Umijeće čitanja

  Emma Newman

  Profesionalnom naratoru audio knjiga potreban je niz vještina a također i puno pripreme prije nego što uopće krene čitati. Emma će vam objasniti što je sve potrebno da bi knjigu oživjeli u njenoj audio verziji te kako je to zaista biti narator. Ovu prezentaciju će otvoriti čitanjem ulomka iz svojeg SF romana After Atlas. Napomena: ova se stavka održava na engleskom jeziku