Novosti

Natječaj za vizualno rješenje Rikona 2022

Udruga “3. zmaj” otvara

NATJEČAJ

za dizajn vizualnog rješenja za
konvenciju fantastike Rikon 2022

CIJELI TEKST NATJEČAJA

 

Tema natječaja
Rad mora sadržavati elemente fantastike ili znanstvene fantastike, može i ne mora sadržavati elemente iz popularne kulture.
Svrha vizualnog rješenja jest da Rikon 2022. bude prepoznatljiv, prati naše ciljeve promoviranja fantastike ili znanstvene fantastike i bude vizualno atraktivan publici (i ciljanim skupinama – djeca i mladi), te da se elementi vizualnog rješenja mogu koristiti i odvojeno (npr. dio vizuala će se tiskati na majice, dok će se drugi dio vizuala koristiti za promotivne web bannere i slično).

Projektni zadatak
Projektni zadatak ovog natječaja uključuje:

  • prijedlog vizualnog rješenja,
  • kratko tekstualno obrazloženje koncepta vizualnog rješenja,
  • prikaz primjera primjene vizualnog rješenja.

Sudionici
Na natječaj se mogu prijaviti sve zainteresirane fizičke i pravne osobe, uključujući studente.
Svaki autor/ica ima pravo sudjelovati na natječaju s najviše dvije (2) prijave.
Vizualno rješenje treba biti originalan rad autora/ice (ili skupine autora).

Nagrada
Na temelju dostavljenih prijedloga, članovi Udruge odabrat će i nagraditi jedno idejno rješenje koje će se koristiti kao vizualni identitet konvencije fantastike Rikon 2022.
Odabrani rad osvaja novčanu nagradu u neto iznosu od 2.500,00 kuna.

Rok za predaju radova je 12.12.2021., a prijava se vrši isključivo elektroničkim putem na e-mail adresu [email protected].

Za sva pitanja vezana uz natječaj, možete nam se obratiti mailom na [email protected].

Radovi dostavljeni nakon roka i/ili koji ne ispunjavaju uvjete natječaja neće biti razmatrani. Pristigle radove pregledat će i ocijeniti članstvo Udruge.
Obavijest o odabiru bit će javno objavljena na mrežnim stranicama www.RikonRijeka.com i popratnim društvenim mrežama.

Više detalja o uvjetima natječaja pročitajte u CIJELOM TEKSTU NATJEČAJA.

Program i satnica Rikona 2021. su live!

Prijave programa su zatvorene i obrađene, ostalo je još samo nekoliko dana do samog Rikona i našoj publici stiže raznovrsni program na novu atraktivnu lokaciju u Art-kvartu Benčić.

Detaljan program i satnica dostupni su na sljedećem linku:

 

PROGRAM – RIKON 2021.

 

*Satnica i program su podložni promjenama. Pratite programsku aplikaciju i objave na društvenim mrežama za detalje.

Otvorene prijave programa za Rikon 2021!

Prijave programa za Rikon 2021. su otvorene! Ovogodišnji Rikon održava se od 17. do 19. rujna u Art-kvartu Benčić te će veći dio programa biti održan na otvorenom.

Ako želite prijaviti štand: ovdje popunite prijavnicu za štand!

Ako želite prijaviti izložbu: ovdje popunite prijavnicu za izložbu!

Ako želite prijaviti predavanje, kviz, radionicu ili bilo koju drugu vrstu programa, kliknite na tipku ispod i pratite upute kroz Sessionize!

PRIJAVI PROGRAM

S obzirom na novi koncept programa i prostor u kojem se ove godine održava Rikon, moći ćemo ugostiti manji broj individualnih programskih stavki u odnosu na prethodne godine. Prijave su otvorene do 1. rujna, ali ćemo s njihovom obradom započeti najkasnije 15. kolovoza kako bismo pravovremeno obavijestili i dogovorili detalje sa svim sudionicima.

Veselimo se i unaprijed zahvaljujemo na vašim prijavama!

Dobitnici nagrade Artefakt i nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku

Artefakt i ESFS nagrade 2020

Nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS) dodjeljuju se među nominacijama koje predloži svaka europska država, glasovanjem delegata iz svih država. Tijekom svečane dodjele objavljeni su i dobitnici književne nagrada Artefakt koju svake godine dodjeljuje Udruga 3. zmaj, organizatori ovogodišnjeg Eurocona. Snimku dodjele možete vidjeti na YouTubeu. Više…

Raspored programa Futuricon – Eurocon 2020

Futuricon raspored programa

23. Rikon, koji je ove godine ujedno i službena europska konvencija fantastike Eurocon, zbog posebnih okolnosti bit će održana online. Program će se emitirati iz riječkog studija u RiHub-u, a moći će ga pratiti publika iz cijelog svijeta na svojim računalima i mobilnim uređajima.

Ranije smo objavili popis programskih točaka, a sada je dostupan i točan raspored programa po satima i “virtualnim prostorijama” gdje će se moći pratiti.

Ako već niste, svoju ulaznicu za online program možete kupiti na službenoj stranici Futuricona. Ograničen broj posjetitelja moći će sudjelovati u programu u samom studiju u RiHub-u, o čemu ćemo više detalja objaviti kroz tjedan. U svakom slučaju preporučamo svim zainteresiranima za sudjelovanje uživo da ipak svoje ulaznice kupe unaprijed kako bi proces na ulazu u prostor tekao što brže.

Svečani program Futuricona streamat će se javno

Počasna gošća Futuricona Ivana Delač prima nagradu Artefakt

S veseljem dijelimo s vama malo programskih vijesti – neki dijelovi će biti javni!

Kao što ste vjerojatno upoznati, Futuricon je konvencija s plaćenim članstvom i izvorno je planirano da sav program bude dostupan isključivo članovima. (Ako već niste vidjeli, preliminarni popis programa dostupan je ovdje.)

Nedavno smo donijeli odluku da će neki dijelovi programa ipak biti javni i besplatni i to otvorenje (petak, 2. listopada), dodjela nagrade Artefakt i ESFS nagrada (subota, 3. listopada) i zatvaranje (nedjelja, 4. listopada). Te stavke će biti prikazivane uživo iz našeg studija putem YouTubea u vremenima koja ćemo objaviti u satnici te će ostati trajno dostupni na YouTubeu.

Smatramo da će to omogućiti većem broju ljudi da poprati te dijelove programa, a posebice ljudima koje možda spomenemo tijekom svečanosti, a nisu nužno registrirani članovi konvencije. Planiramo još iznenađenja i elemenata za te točke programa, ali ne želimo ništa još spoilati.

Pratite i dalje web stranicu futuricon.eu i Facebook stranice Rikon i Futuricon, imamo hrpu kul najava za vas tijekom ovog mjeseca.

Otvorene prijave programa za Futuricon!

Futuricon Web

Prijave programa za Eurocon 2020 – Futuricon, službeno su otvorene.

23. konvencija fantastike Rikon koja će pod nazivom Futuricon ugostiti i Europsku SF konvenciju Eurocon održava se od 2. do 4. listopada 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Prijave programa otvorene su od 2. studenog 2019. godine do 1. ožujka 2020. godine. Informacije i upute za prijavu te dvojezične prijavnice nalaze sa na internetskim stranicama konvencije Futuricon.

Za novosti o konvenciji i programu pratite stranicu Futuricon na kojoj se možete prijaviti i za Newsletter te Facebook stranicu Futuricon.

Cosplay revija na Rijeka Tattoo Expo!

Rijeka Tattoo 2019

Za sve cosplayere imamo jednu posebnu obavijest.

U sklopu konvencije Rijeka Tattoo Expo, koja se održava od 22.11. do 24.11.2019. u Sportskoj dvorani Kostrena, održat će se cosplay revija i natjecanje u organizaciji Udruge 3. zmaj.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane cosplayere da nam se pridruže i prošetaju svoje kostime pred najboljim tattoo majstorima iz Hrvatske i Europe i njihovom publikom. Cosplay revija održat će se u subotu 23.11. u 17.15 sati, a publika će imati priliku i nagraditi tri najbolja kostima.

Rijeka Tattoo Expo već nas nekoliko godina sponzorira zanimljivim nagradama, tako da prvo mjesto osvaja tetovažu 5×5 cm, drugo mjesto 50% popusta na piercing i jednu festivalsku ulaznicu za Ri Rock (sva 4 dana), a osim toga, za treće mjesto, Udruga 3. zmaj poklanja jednu ulaznicu za Rikon 2020 – Eurocon (2.-4.10.2020). Ovo je idealna prilika za cosplayere koji se planiraju tetovirati. Također, ako neki cosplayeri žele sudjelovati u reviji kao dio grupe mogu, ali uzmite u obzir da su nagrade pojedinačne.

Cosplayerima koji žele sudjelovati na reviji osigurana je ulaznica na Rijeka Tattoo Expo za sva tri dana. Prijave su otvorene do četvrtka 21.11.2019. do 20:00 h. Molimo da pažljivo pročitati obrazac za prijavu i da sva dodatna pitanja usmjerite na [email protected]

Bogate nagrade i dobra prilika za vidjeti i doživjeti nešto novo. Cosplayeri, PRIJAVITE SE.

Rijeka Tattoo Expo i River Ink ponovo nagrađuju!

Tattoo Expo River Ink

I ove godine naši vrijedni partneri Rijeka Tattoo Expo osigurali su fantastične nagrade za cosplay natjecanje.

Danas najavljujemo River Ink kao ponosne sponzore kategorije za nagradu publike te im zahvaljujemo na besplatnom piercingu koji dodjeljuju sretnom dobitniku!

Nemojte propustiti Rijeka Tattoo Expo koji se ove godine održava od 22. do 24. studenog u Sportskom centru Kostrena. Mi ga svakako nećemo propustiti, a šuška se da se sprema i neko cosplay natjecanje s fantastičnim nagradama. Vidimo se tamo!

Izložbeni program na Rikonu 2019.

Dragi posjetitelji, u nastavku vam donosimo čije ćete sve radove moći pogledati u izložbenom prostoru na Rikonu 2019. Uživajte, nama je svakako velika čast i zadovoljstvo ugostiti ih.

Sara Pregel

Sara Pregel (umjetničkog naziva Saritos), 22 godine, studentica diplomske godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Likovi i čudovišta su joj inspirirani fatasyjem u crtežu, a prisutna je i zanimacija za demonologiju. Najdraže tehnike prilikom izrade radova su olovka, tuš i bojice, ali se bavi i digitalnim crtanjem. Kroz crteže nastoji istaknuti karakter svojih čudovišta i likova, ispričati njihovu priču, pritom pronalazeći inspiraciju u prirodi, knjigama, serijama, povijesnim zbivanjima te u ostalim umjetnicima sličnog žanra. Najveća želja joj je da radi u gaming industriji kao dizajner likova, a u slobodno vrijeme igra igrice, čita stripove, piše priče (od kud i svi likovi proizlaze) i pronalazi nove stvari za inspiraciju.

Hrvoje Silić

Inspiriran još u osnovnoj školi raznim crtanim filmovima i stripovima, započeo je imitiranjem kreativnih procesa, često baziran na pretežito fantasy i znanstveno-fantastičnoj tematici. Stripovi poput Conana, Nathana Nevera i Dylana Doga pratili su autora kroz njegovo školovanje te ostavili značajan utjecaj na autorov likovni izričaj. Zajedno uz filmove sličnih žanrova oformili su temelj inspiracije koji se preko fakultetske prakse proširio na animalizam i portrete. Dodatni utjecaj na kreativno stvaralaštvo bila je i metal glazba, koja je u korelaciji s naslovnicama albuma bila dvostrani izvor inspiracije s obzirom da je do kraja osnovne škole autor pohađao i četiri godine glazbene škole.

Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, radi kao freelancer u svijetu ilustracije igara već 10 godina. Primarne teme su mu horror, sci-fi i fantasy, a medij pretežno grafički tablet.

Tomislava Turčin

Bavi se tradicionalnim načinom ilustriranja a najveća inspiracija joj je glazba koja onda najčešće diktira tematiku radova. Trenutno se bavi izradom stripova, ilustracija za knjige i kratke priče, što je, također, uvertira za ilustriranje covera muzičkih albuma.

CITIZN999

Citizn999 je umjetnica iz Rijeke koja svakodnevnu inspiraciju crpi iz živopisnih snova, fascinantnih mitologija cijelog svijeta, srednjovjekovnih grimoara, zaboravljenih bajki te suvremene znanstvene fantastike. Stvara u širokom rasponu tradicionalnih (i digitalnih) tehnika, prvenstveno crnim tušem na papiru. Radove s tematikom fantastike, fantazije i nadrealizma je izlagala u Klubu mladih Rijeka, Istrakonu, Liburnikonu, Rikonu, Festivalu mitova i legendi Istre i Kvarnera i sličnim manifestacijama.

Christian Burić

Christian Burić autor je iz Rijeke koji u svom stvaralaštvu bira mračne tonove fantastike, fantazije, mistike crpeći inspiraciju iz drugih dimenzija. Najveći utjecaj na njegov izbor motiva imaju raznovrsni žanrovi metal glazbe, videoigre te sci-fi i horor filmovi. Autor likovnih dijela koristi olovku i tintu kao primarnu tehniku, a bavi se i modeliranjem skulptura od različitih materijala. Izlagao je do sada na Rikonu 2017. i 2018. godine te u Klubu mladih 2018. godine.

Bojana Vojvodić

Bojana Vojvodić magistrirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2010. godine, spajajući slikarstvo i eksperimentalne instalacije za tijelo s temama cyberpunka i transhumanizma. Teme kojima se bavi često su vezane uz digitalnu eru, internet i transhumanizam, no nerijetko kroz svoje radove progovara i o osobnom životu, zdravlju i doživljajima, dok pod utjecajima navodi internet i pop kulturu, politiku, književnost, glazbu i film. Aktivna je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja HDLUM, a uz umjetnost bavi se i kostimografijom i scenom te aktivno sudjeluje u raznim kulturnim projektima. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Rusiji.

Sara Nekić

Mlada umjetnica iz Rijeke čija strast i inspiracija potječu iz fantasy svijeta i svijeta glazbe.

Radovi ovih umjetnika pogledajte za vrijeme trajanja Rikona 2019., a dobrodošli ste ih i podržati praćenjem na društvenim mrežama ili na druge načine u skladu s njihovim stvaralaštvom.