Aliette de Bodard počasna gošća Rikona 2018.

Aliette de Bodard živi i radi u Parizu kao sistemski inžinjer ali kad uhvati vremena piše znanstvenu fantastiku i fantasy.

Njen rad uključuje kritički vrlo hvaljenu trilogiju Obsidian and Blood, aztečki noir fantasy o svećeniku i istražitelju Acatlu te višestruko nominiranu space operu On a Red Station, Drifting. Njene su kratke priče često smještene u Xuya univerzum, alternativnu povijest u kojoj su aztečka i azijske civilizacije pretekle zapadne u svemirskoj utrci.

Najnoviji radovi uključuju serijal Dominion of the Fallen koji uključuje romane The House of Shattered Wings i The House of Binding Thorns, smještene u Pariz na prijelazu stoljeća u kojem se vještice, alkemičari, pali anđeli i zmajevi u ljudskom obličju bore za prevlast magijskim i političkim sredstvima; te novelu The Tea Master and the Detective, radnje i likova inspiriranih Sherlockom Holmesom i doktorom Watsonom, smještenu na svemirsku postaju koja je dio Vijetnamskog galaktičkog carstva.

Za svoj je književni rad Aliette do sad bila nagrađena s dvije nagrade Nebula, jednom nagradom Locus i jednom BSFA nagradom.

Aliette živi s obitelji u stanu u kojem broj računala daleko premašuje broj živih bića a ima i nekoliko biljaka koje, kako sama kaže, liče na nešto iz Lovecraftove mašte i vrlo su odlučne u namjeri da preuzmu vlast nad stanom. Kad ne radi i ne piše drži pod kontrolom dvoje male djece te kuha francusko-vijetnamsku hranu. Hobiji za koje još uvijek uspije naći vremena uključuju boardgaming, tai chi/chi gong te gutanje knjiga.

O njenom radu ali i hobijima te biljkama moći ćete ju pitati na ovogodišnjem Rikonu.

 

Komentari