Predavanja na Rikonu 2018.

Predavanje Darth Vader: heroj, a ne zločinac!

Ovogodišnji izbor predavanja je vrlo šarolik i sigurni smo da će se naći ponešto za svakog.

Tema ovogodišnjeg Rikona je “sraz svjetova”, kako u doslovnom tako i u prenesenom i najširem mogućem značenju: od susreta različitih kultura i stavova do promjena već ukorijenjenih pogleda. U sklopu te teme Tomislav Miletić održat će predavanje o mogućnostima kontakta između ljudske i drugih civilizacija u našoj galaksiji te kakve bi bile posljedice takvog susreta. Vanesa Ujčić Ožbolt ponuditi će nam odgovore na mnoga pitanja o Marsu, uključujući dilemu je li nekad to bio sasvim drugačiji svijet od onog kakvim ga obično zamišljamo, a Ingeborg Fülepp govoriti će o stvarnoj i virtualnoj stvarnosti te sve tanjoj granici između njih. Boris Ružić govoriti će o utjecaju suvremene tehnologije na gledatelje. Susret između umjetnika i njihove publike plodna je tema pa će tako ove godine Ivana Delač govoriti o fanovskim uratcima a Antonija Mežnarić o odnosu obožavatelja djela iz popularne kulture kako prema djelu i njegovom tvorcu, tako i prema obožavateljima drugih djela.

Za sve vas koje zanimaju videoigre, naši će vam predavači pomoći da ih sagledate iz nekih perspektiva s kojma se možda ne susrećete u svakodnevnom životu. Sabina Stepić će tako pričati o pristupačnosti videoigara osabama s invaliditetom ali i o problematičnosti vrlo proširenih mikrotransakcija, a Hrvoje Silić o uvjetovanju i ovisnosti o igrama. David Kelečić pričat će vam o samom procesu nastanka igara a Zvonimir Barać odvesti na putovanje u prošlost i jednu vrlo posebnu eru videoigara. O uporabi i korisnosti igara (ne nužno samo video) u nastavi govoriti će Tomislav Nazifović.

O onom što bi moglo biti kad umjetna inteligencija dublje zađe u kreativne industrije govoriti će Damir Medved a o utjecaju tehnologije na razvoj i kreativnosti ali i socijalnih vještina govoriti će Iva Brčić.

Ove smo se godine odlučili posvetiti i poduzetništvu i kreativcima pa će tako Nela Dunato održati predavanje o samopromociji za kreativce a Višnja Željeznjak podijeliti savjete o tome kako se boriti protiv prokrastrinacije i povećati vlastitu produktivnost.

Natrag na tehnologiju: Nikola Serdarević ispričat će vam puno toga zanimljivog o razvoju kibernetike a Miroslav Vrankić pokazati do koje je točke stigla tehnologija komunikacije i upravljanja tehnologijom putem misli.

Književni segment ove godine zastupaju već redoviti predavači Marko Fančović s pregledom razvoja herojskog fantasya i Milena Benini s predavanjem o najslavnijem piscu za kojeg nikad niste čuli, a Lahorka Jurčić govoriti će o psihologiji bajki. Aleksandar Žiljak pak ima zanimljivo tumačenje Harry Potter serijala koje će s vama podijeliti na svojem predavanju.

A za kraj tu su i Bogdan Čurguz s čak tri predavanja o raznim aspektima cosplaya i Kristina Gudlin s razmatranjem žanra serijala Ratovi zvijezda; Zrinka Znidarčić pričat će o novom RPG-u Starfinder, a Danijel Štriga povesti nas na turneju Sunčevim sustavom kakav sigurno (barem se nadamo) nećete naći u školskim udžbenicima.

Komentari