Upoznajte umjetnika: Hrvoje Silić

Hrvoje Silić umjetnik je zaslužan za cyberpunk vizualni identitet Rikona 2019. Oduševio nas je svojim radom i angažmanom, a mi vam sa zadovoljstvom donosimo intervju s njim u kojem možete saznati više o Hrvojevom kreativnom procesu.

Tko i što je Hrvoje Silić?

Profesor slikarstva i likovne kulture nemotiviran raditi u školi jer vjeruje da radi bolji posao vodeći prihvatilište za beskućnike uz freelance ilustracije. Relativni geek i ljubitelj (za sada) imaginarnih svjetova koji već 20+ godina voli, živi i kreira taj svijet za sebe ali i za druge kroz ilustracije, stripove, i društvene i kartaške igre raznih profila.
I trol.

Kako se razvila ljubav za dizajnom i umjetnošću?

Za dizajnom se ljubav razvila nije. Mrzim dizajn, mrzim pravila omjera i sklada jednostavnosti linija i kreacije uvjetovane i definirane simplističkom matematikom i društvenim normama (poštujem anatomiju i perspektivu hvala lijepo).
Sad kada smo to makli sa radara, crtam od kako sam shvatio da to mogu raditi, dakle otkako znam za sebe. Imao sam dovoljno motivacije da pokušam ponovo i ponovo nacrtati što sam želio jer eto talent mi nije puno pomogao na početku (nećete vidjeti moje stare radove, pojeo sam ih). Svaki predmet u osnovnoj i posebno onoj dosadnijoj matematičko informatičkoj srednjoj školi bio je zapravo i predmet crtanja tako da sam otprilike znao kada je trebalo odabrati fakultet (lažem, prvo sam htio upisati politologiju).

Kako izgleda tvoj kreativni proces i tipični umjetnički radni dan?

Ima alkohola i šetnje šumom i masu kave i boksa (treninga, ne random nasilja) i svega što me inspirira da nakon toga sjednem i crtam satima ako imam toliko vremena.
… ili ništa od navedenog jer sam dobio novce i rokove i ne mogu se zajebavat nego moram raditi (uz regularni posao jel).

Koje su ti bile inspiracije za ovogodišnji dizajn Rikonskog plakata (na vrhu stranice)?

Razgovor s Martom 😮

U današnjem društvu čini se da fraza “low life high tech” poprima sve više i više značaja. Napretci u tehnologiji sve su izražajniji, umjetne inteligencije sve pametnije i pametnije, a čini se da društvo ili stoji i promatra ili pak korača unatrag. Misliš li da u žanru fantastike i znanstvene fantastike postoje odgovori na neka od ovih gorućih suvremenih pitanja?

Prvo mislim da to nije točno. Ljudska se svijest razvija vrlo brzo i kvaliteta života je eksponencijalno napredinja nego je bila prije niti 100 godina. Razmislite malo: prije 200 godina je gotovo u cijelom svijetu bilo gotovo normalno da netko uđe u kuću i nabode nekoga na bajonetu. Čak se i oko ekologije koju smo sistematski gazili od prve industrijske revolucije diže svijest. Nije idealno i ima užasnih slučajeva ali sva povezanost mrežama raznim nas upućuje u stvari koje su se redovito dešavale po svijetu bez ikakve medijske ili fejsbuk praćenosti. Zamislite samo rimska osvajanja ili punske ratove u kojima ljudi imaju smartphonove i facebook? „evo ja i moji dečki razapinjemo Gale pred spavanje <3“

Ne možemo odoliti, a da ne pitamo: preferiraš li neki fiktivni svijet ili žanr u odnosu na surovu stvarnost?

Za razliku od prosječnog Hrvata, biblijski fiktivni svijet mi nije nikada sjeo. Ali neki jesu. Varirali su mi po fazama. Dominirali su Star Trek, Lovecraftovi mythosi i naravno Warhammer.

Gdje možemo vidjeti tvoje radove, osim naravno na Rikonu ove godine?

Moja samopromocija je na razini jednog oposuma. Da, imam Deviantart profil, Fejs i čak Instagram, ali nekako se bojim da se kreativa mora promovirati posebno i promocija iste postaje kreativa sama za sebe. I ukoliko se jedna osoba bori na obje fronte onda je neuspjeh gotovo zajamčen. S druge strane znam ljude koji svoje mediokritetne (ne kažem da sam bolji) (jesam bolji sam) radove superdobro promoviraju imaju bolje šanse za uspjeh.

I zadnje, no najbitnije pitanje: plava ili crvena pilula? ?

Obje.

Komentari