O konvenciji

Rikon je konvencija fantastike koja se u Rijeci održava od 1997. godine u prvoj polovici listopada. Cilj konvencije je promoviranje fantastike u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti te upoznavanje i edukacija korisnika o temama vezanim ili bliskim poljima znanstvene fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti.

Program konvencije se sastoji od predavanja iz raznih znanstvenih područja i popularne kulture, okruglih stolova, prezentacija knjiga i časopisa, literarnih i umjetničkih radionica, projekcija amaterskih filmova kao i igraonica strateških i društvenih igara. Posjetitelji su različitih dobi, no najviše je mladih do 35 godina iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, od kojih dio sudjeluje u realizaciji samog programa.

Manifestacijom Rikon se objedinjuju kulturni, zabavni i znanstveni sadržaji te potiče mlade na konstruktivno druženje. Sadržajem konvencija promiče literarnu, filmsku, glazbenu i likovnu umjetnost te na atraktivan i publici pristupačan način predstavlja znanost i znanstvena dostignuća. Prezentiraju ih stručnjaci, ali i amateri – entuzijasti.

Rikon 2020 bio je domaćih europske zanstveno-fantastične konvencije Eurocon te je nosio poseban naziv Futuricon. Futuricon je bio treći Eurocon održan u Hrvatskoj (nakon 1986. i 2012.) te prvi Eurocon čiji je program održan pretežno online.

Povijest

Konvencija Rikon je prvi put održan u listopadu 1997. godine u zgradi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a organizirao ju je SF klub “Aurora”.

O samom nastanku konvencije Rikon, jedan od osnivača Mladen Ban kaže sljedeće:

1996. godine se u Zagrebu na Sferakonu susrela skupina mladih riječkih ljubitelja znanstvene fantastike. Oduševljena viđenim pala je ideja za osnivanje SF udruge u Rijeci, a onda i za organiziranjem riječke konvencije. Tako je nastao SF klub „Aurora“, a uskoro i 1997. je organiziran prvi „Rikon“, riječka SF konvencija. “Rikon” je održan u zgradi Filozofskog fakulteta (tada još Pedagoškog) sa puno entuzijazma.

Organizatori su tada bili većinom studenti – puni ideja, volje i vremena, pa je prvih par “Rikona” i danas u lijepom sjećanju svih tadašnjih sudionika i gostiju.

Na prvom su svi gosti dobili majice sa logom udruge “Aurora”, napravljen je veliki labirint gdje je Minotaur lovio one koji su se odvažili tamo tražiti kašetu pive, borbe svjetlosnim mačem (naravno, bez gledanja, isključivo koristeći Silu), nezaboravni LARP-ovi/lov na blago po zgradi fakulteta i cijelom gradu Rijeci, brojna predavanja i mnoga druga događanja su postavili temelje na kojima je i danas “Rikon”, s nekim drugim mladim snagama, jedna od najboljih hrvatskih konvencija.

2003. godine Rikon je po posljednji put organizirala udruga “Aurora”, koja je ubrzo nakon toga prestala s djelovanjem. Radi prostornih i organizacijskih problema, Rikon nije održan 2004. godine.

Od 2005. godine, novoosnovana Udruga “3. zmaj” preuzima organizaciju Rikona.