Predavanja

 • Davor Horvatić: Black hole wars

  Davor Horvatić

  2014. je definitivno godina u kojoj su dominirali naslovi radova u kojima se raspravlja o tome postoje crne rupe ili ne. Spominjali su se vatrozidi, Hawkingovo zračenje, upleli su se i gravitacijski valovi iz ranog doba svemira, a zadnji dio godine možda donosi i obrat na sceni. O čemu se točno radi, pogledat ćemo u ovom predavanju.

 • Dijana Dominis Prester: Oči u ekstremni svemir

  Dijana Dominis Prester

  Da bismo razumjeli ekstremne pojave u svemiru, ključno je raditi mjerenja u području najviših poznatih energija elektromagnetskog spektra. Udruženo znanje astrofizike i fizike elementarnih čestica s razvojem napredne tehnologije i računarstva, bit će prikazano u predavanju s iskustvima iz prve ruke.

 • Josip Ćirić: Forever Jung – arhetipi u SF filmovima

  Josip Ćirić

  Jungova analitička psihologija nudi pokušaj objašnjavanja kulture kroz univerzalne obrasce koji oblikuju iskustvo – arhetipove. Koje sve arhetipove možemo prepoznati u ikoničkim SF filmovima, koliko je suvremeno filmsko pričanje nalik stvaranju mita i kako se u sve to uvalila filozofija, istražit ćemo u ovom predavanju.

 • Zvonimir Peranić: Strune – sve je samo različito titranje istog

  Zvonimir Peranić

  Ovo predavanje bavit će se teorijom struna, koja povezuje opću teoriju relativnosti i kvantnu teoriju, dva nespojiva opisa slike svijeta koju promatramo u različitim skalama, drastično mijenjajući percepciju stvarnosti i dajući neke nove odgovore na stara fizikalna pitanja.

 • Antonio Šiber: Virusi: scenariji uništenja vrste

  Antonio Šiber

  Koliko su virusi zapravo opasni? Može li nas neka nepoznata gripa ili varijanta ebole posve zbrisati s lica Zemlje? Možemo li to učiniti sebi sebi neodgovornim manipulacijama i utjecajima na viruse? To su samo neka od pitanja o kojima će se razmatrati na ovom predavaju.

 • Marko Fančović: Pola stoljeća Dine Franka Herberta

  Marko Fančović

  Pet knjiških nastavaka, dvanaest prednastavaka, jedna neuspjela ali legendarna i jedna kontroverzna filmska adaptacija, TV serija, igre – Dina je jedno od najpoznatijih i najutjecajnijih djela znanstvene fantastike, ali zavrjeđuje li cijeli serijal ili samo njegov prvi dio taj laskavi naslov?

 • Sanja Lovrenčić: U potrazi za Ivanom

  Sanja Lovrenčić

  Zaobilazeći konvencionalnu sliku autorice, oslanjajući se na njezine bilješke, pisma i objavljene knjige, pokušat ćemo nazrijeti stvarni lik Ivane Brlić Mažuranić: ushite i traume, ostvareno i neostvareno u njezinom životu.

 • Petra Mrduljaš Doležal: Tolkien i Lovecraft – dva pola suvremene fantastike

  Petra Mrduljaš Doležal

  Usporedba naizgled posve različitih autora „weird fictiona“ s vrhunskim predstavnicima visoke fantastike pokazat će jedinstvo dubinske strukture njihovih djela. Ipak, njihov pristup mitskoj priči otkriva dijametralno suprotna shvaćanja subliminalnog i podjelu suvremene fantastike na afirmativnu i ironijsku.

 • Sanjin Blažinić: Zmajevi u stvarnosti genetičkog inženjerstva

  Sanjin Blažinić

  Genetsko inženjerstvo svakim danom napreduje. Manipulira se voće, povrće i neke životinje, ali uglavnom u svrhu postizanja učinkovitoga uzgoja za prehranu. No, je li moguće, i kako, napraviti životinju iz legendi koja je bljuvala vatru, letjela nebom i sijala strah u srca ljudi?

 • Boris Rački: Condottieri – uspon i pad plaćenika u renesansnoj Italiji

  Boris Rački

  Ovaj opsežan osvrt na fenomen plaćenika u Italiji od početka 14. do sredine 16. stoljeća dat će posebno zanimljiv uvid u generale plaćeničkih vojski.

 • Matija Mihoković: Star Wars larp – larping in a Sci-Fi setting

  Matija Mihoković

  Star Wars kao jedna megapopularna SF franšiza ima mnogobrojni fandom, no larpova nema tako mnogo. Osim pravila koja omogućavaju igračima ostavljanje traga u vječno prevrtljivoj politici Galaksije, pričat će se i o općenitom larpanju u SF okolini.

 • Antonija Mežnarić: Superman kao figura Krista u filmu Man of Steel

  Antonija Mežnarić

  Film Man of Steel stavlja paralelu između Supermana i Isusa na posve novu razinu, gdje se može interpretirati u kontekstu kristološkog ciklusa. Unutar ovog predavanja izvući će se i komentirati korištena kršćanska ikonografija i simbolika, kao i marketing, propaganda te naposljetku kritika i recepcija publike.

 • Zoran Vlahović: Pivo, vino i ino u SF-u

  Zoran Vlahović

  Piće je nezamjenjivi, stalni element stvarnog života i ljudskih civilizacija od pamtivijeka. Nema razloga smatrati da neće biti i u budućnosti. U djelima znanstvene fantastike pojavljuju se pića ponekad i uz čudnije obrate...

 • Miroslav Wranka: Kako započeti vlastiti LARP?

  Miroslav Wranka

  Uz nešto truda i dobre volje, gotovo bilo tko može organizirati i voditi live action role-playing igru. Što trebate znati i imati, koliko vremena to traži, koje je zamke mudro zaobići?

 • Igor Rendić: BUBE! – kukci i slično u spekulativnoj fikciji

  Igor Rendić

  Kratki pregled kukaca, kukcolikih stvorenja i sličnih spodoba u znanstvenoj fantastici, fantasy-u i hororu. Predavanje je popraćeno slikama pa definitivno nije za entomofobe!

 • Jonathan Yoe: „The Last of Us“ – can it happen?

  Jonathan Yoe

  If you have played this game, you might have a feeling what this lecture will be about. The brain controlling fungi are turning ants into zombies, but is that the end? What if they jump species, and start attacking human brain? Will there be a zombie outbreak? Is that the end of us?

 • Zoran Krušvar: Budućnost naših krajeva u književnosti

  Zoran Krušvar

  SF pisci se često poigravaju vizijama budućnosti. Što su zamislili za budućnost Rijeke, ali i Hrvatske?

 • Vedran Miletić: Savršena oluja

  Vedran Miletić

  Svjetska financijska kriza bila je ključan faktor koji je izazvao savršenu oluju u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije, koji je pod pritiskom doživio revoluciju masovnim probojem otvorenog koda. Poslušajte kako je to imalo utjecaj na svakodnevni život, zabavu ali i omogućavanje novih otkrića u znanosti.

 • Dejan Durić: Paranoja i povratak potisnutoga u Them! (1956) i Magli (2007)

  Dejan Durić

  U kojoj mjeri psihoanalitička teorija može biti korisna u razmatranju žanra horora? Predavanje se teorijski nadovezuje na parametre koje je postavio utjecajni američki kritičar Robin Wood u svojoj studiji Hollywood od Vijetnama do Reagana (1986).

 • Jonathan Yoe: Pencak Silat – the Indonesian martial art

  Jonathan Yoe

  Guru Jonathan will take you through an exotic trip to Indonesia, but there will be no mention of food or wildlife. Let him introduce you to the Indonesian martial art - pencak silat, which has an interesting history of becoming. Find out more about the different styles of pencak and try it out with the Guru.

 • Matija Mihoković, Lucija Tancer: Do's and dont's of organizing larps

  Matija Mihoković

  Koji su izazovi organiziranja larpa? Od kreiranja priča preko baratanja budžetom do nepredviđenih prezentacija, organizatori TESC larpa se nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog predstavljanja vraćaju na Rikon.

 • Demian Vokši: Rome, Sweet Rome 110 AD. Američki marinci VS rimska legija

  Demian Vokši

  James Erwin je 2011. godine napisao alternativnu povijesnu avanturu Rome, Sweet Rome u kojoj se Expeditionary Unit američkih Marinaca vrati u povijest i sukobi sa jedinicama Julija Cezara. Ovoga puta istu tu jedinicu vraćamo u 110. godinu, u vrijeme cara Trajana dok je Rimsko carstvo na samom vrhuncu svoje moći i analiziramo u detalje što bi se dogodilo kada bi se susreli Amerikanci i Rimljani.

 • Jernej Rejc: Umijeće zamišljanja: znanstvena-fantastika kao heterotopija

  Jernej Rejc

  Znanstveno-fantastične priče prikazuju utopijske i distopijske svjetove kao objekt kritike, iako se često namjena tog žanra pripisuje isključivo eskapizmu. Kako se u to uklapa heterotopijski značaj znanstvene fantastike i na koje sve načine se iskorištava umjetnost zamišljanja u praksi, poslušajte na ovom zanimljivom predavanju.

 • Katarina Pavičić-Ivelja: Vitezovi svetog Lazara

  Katarina Pavičić-Ivel

  Viteški red sv. Lazara osnovan je u Jeruzalemu u svrhu zbrinjavanja oboljelih od gube. Ovo predavanje donosi pregled djelovanja i doprinosa od njegovog osnutka u 11. pa sve do kraja 15. stoljeća.