Antonio Šiber: Virusi: scenariji uništenja vrste

Antonio ŠiberIzumiranje vrste nije bio nimalo neobičan događaj u prošlosti Zemlje. Uzroci tih događaja su vjerojatno različiti i mnogostruki. Postoje modeli koji reproduciraju nagle, lavinske događaje “velikih izumiranja” kao posljedicu nestabilnosti mnogostruko povezane mreže vrsta koje sve pretendiraju na i egzistiraju u istom ekosustavu.

Kad razmišljamo o povezanosti svega živog rijetko se sjetimo da se ta povezanost posebno i višestruko odnosi na mikroorganizme – prije svega bakterije i viruse.

Nestabilnosti i promjene u “virosferi” su potencijalno posebno zloćudne, pogotovo kad virusi prelaze granice vrsta te postaju potpuna novina za imune sustave populacije u koju ulaze. Takav je izgleda bio slučaj i sa španjolskom gripom koja je nakon Prvog svjetskog rata ubila mnogo više ljudi (50-100 milijuna, ovisno o procjenama) nego cijeli rat – danas se sumnja da je virus španjolice varijanta virusa pričje gripe.

AIDS je također bolest koja je gotovo sigurno došla iz majmunske populacije, a premda se može držati pod kontrolom, zapravo je neizlječiva. I premda su postojeći virusi stalna prijetnja, ne treba zaboraviti ni da izniman napredak metoda bio-inženjeringa omogućava da se potpuno nepoznati virusi kreiraju de novo, na predlošku nekog virusa iz životinjske ili ljudske populacije, ili na temelju računalnih modela te teorijskih predikcija.

Koliko su virusi zapravo opasni? Može li nas neka nepoznata gripa ili varijanta ebole posve zbrisati s lica Zemlje? Možemo li to načiniti sami sebi neodgovornim manipulacijama virusa te kemijskim utjecajima na mutaciju i evoluciju virusa? To su neka od pitanja koja će se razmatrati na predavanju.