Predavanja

 • Edi Šikić i Krešimir Težak: Povijest video igara

  Edi Šikić

  Na ovom predavanju pročešljat ćemo povijest video igara od prvih arkadnih i konzolnih igara do današnjih AAA igara. Istaknut ćemo što je sve uvjetovalo razvoj igara, koji su sve naslovi mijenjali način shvaćanja i proizvodnje video igara, kao i najpopularnije naslove kroz povijest.

 • David Rajlić: Podjela na SF i fantasy… Ima li to danas uopće smisla?

  David Rajilić

  S jedne strane mač i magija, vilenjaci, orci i goblini, s druge strane svemirski brodovi, blasteri, hipersvemir i izvanzemaljci… Podjela se čini jasna sama po sebi. Međutim, zagrebemo li ispod površine u fabulu, karakterizaciju likova i worldbuilding, do izražaja dolaze neke podjele koje su u srži relevantnije od ove klasične. Zašto bi uopće stvarali podjele te zašto se neka djela opiru guranju u određene ladice, saznajte na ovom predavanju.

 • Zvonimir Peranić, mr. sc.: O početku vremena

  Zvonimir Peranić

  Filozofija svake fizikalne teorije daje sliku o svijetu. Jedno od svojstava tih svjetova je i vrijeme. Na predavanju će biti izložene percepcije vremena koje daju različite fizikalne teorije, od klasične do onih najsuvremenijih koje pokazuju začudne, atraktivne nekad i zastrašujuće posljedice fizike od kojih zastaje dah. Je li vrijeme apsolutno? Je li relativno? Je li osnovna svemira? Postoji li uopće?

 • Demian Vokši: The Walking Dead Rijeka - kako preživjeti zombi apokalipsu u gradu koji teče

  Demian Vokši

  Godina je 2017., nalazite se u Rijeci, a civilizacija se raspada pred vašim očima. Ljudi se dižu iz mrtvih, pokušavaju vas ugristi, a možete ih ubiti jedino uništenjem njihovog mozga. Morate nekako preživjeti. Dođite na predavanje i naučite kako ne umrijeti najgorom mogućom smrću. I onda oživjeti. I onda opet umrijeti. Znanje je moć.

 • Lorena Zec: Arkham Asylum

  Lorena Zec

  Područje psihičkih poremećaja oduvijek je bilo zanimljivo autorima u svim žanrovima i umjetnostima. Ponekad je to zanimanje odlično za edukaciju po pitanju mentalnog zdravlja, ali češće različiti „opisi“ pojedinaca s određenim problemima doprinose neshvaćanju i njihovoj osudi od strane društva. Zajedno ćemo se prisjetiti nekih od najpoznatijih likova iz književnosti, filma i stripa, a za koje možda možemo tvrditi da se ponašaju u skladu s opisom nekog od psihičkih poremećaja, neka znanja o psihologiji i psihijatriji ćemo utvrditi, a nadam se i ispraviti neka kriva te naučiti neka nova.

 • Mihael Novosel: Alegorija u Gospodaru prstenova

  Mihael Novosel

  Zanimljivo predavanje hobitskih razmjera o trilogiji Gospodara prstenova uvest će vas u svijet eventualnih značenja alegorijskih poruka, simbolizma u datumima, mjestima i likovima. Povući će se paralele i usporediti Međuzemlje s opipljivim svijetom te aluzijama na stvarne događaje. Koncizno će obuhvatiti i Tolkienov život te samo nastajanje Gospodara prstenova. A možda naposljetku i predočiti da Balkan nije daleko od Mordora...

 • Nikola Serdarević: Inteligencija i kreativnost - naša, strana i umjetna

  Nikola Serdarević

  Razumijevanje ljudske inteligencije i kreativnosti pitanje je koje je dobivalo mnoge odgovore u znanosti, filozofiji i umjetnosti. Pretpostavke o tome kakva bi bila inteligencija drugih vrsta ili pak ona umjetna te kako bi se one razlikovale od naše, još su raznovrsnije (i dobrim dijelom u domeni znanstvene fantastike). Uvodni pregled nekih teorija vezanih uz ljudsku, životinjsku, izvanzemaljsku i umjetnu inteligenciju poslužit će kao iskra za raspravu (khm, nadmudrivanje) između predavača/moderatora, publike i onih koji se tamo iz drugih razloga zateknu.

 • Mladena Funtek: Iza scena originalnih Zvjezdanih ratova

  Mladena Funtek

  Temelji specijalnih efekata na filmu postavljeni su puno prije razvoja sofisticirane računalne tehnologije i danas sveprisutnog CGI-ja. Podsjetnik na te "prastare" načine stvaranja iluzije ne trebaju tražiti daleko: upravo tijekom snimanja originalne trilogije Zvjezdanih ratova, skupina studenata različitih profila koristila je sve što im se našlo pod rukom kako bi nestvarno učinili tako stvarnim.

 • Sandrino Požežanac: Znanstveno-fantastična stvarnost

  Sandrino Požežanac

  Živimo u svijetu visoke tehnologije. Sateliti, mobiteli, internet i svemirske letjelice, sve su to samo neke od značajki današnjeg vremena. No malo je poznato kako su ideje za te izume došle izravno s područja znanstvene fantastike. Koji su to koncepti i izumi nekada bili znanstvena fantastika, a danas su uz pomoć tehnologije znanstvena činjenica? Kako su Zvjezdani ratovi, osim kinematografije, revolucionirali tehnologiju kojom se danas koristimo? Odgovore na ta i još mnoga druga pitanja, saznajte u ovom predavanju!

 • Marko Pejnović: Transhumanizam i tehnološki singularitet

  Marko Pejnović

  Transhumanizam je, ukratko, upotreba novih tehnologija u svrhu promjene i poboljšanja čovjeka, što u konačnici može dovesti do nastanka nove vrste strojno, programski i biološki izmijenjenih "post-ljudi". Pogledat ćemo kako je transhumanizam započeo u povijesti te kako napreduju najnoviji znanstveni i poslovni trendovi u spajanju čovjeka i stroja. Napredak u tehnologiji i znanosti inspirirao je i brojne redatelje, scenariste, glazbenike i ostale umjetnike pa ćemo također i napraviti kraći presjek transhumanizma u pop kulturi.

 • Filip i Boris Bradarić: Robotika, ovo je samo početak!

  Bioloid

  Povijest, sadašnjost i budućnost robotike. Hoće li na kraju roboti zamijeniti ljude i trebamo li se bojati robota koji će možda razviti svijest i osjećaje? Kako razviti tehničku izvrsnost i postati dio te robotske "revolucije"? Demonstracije rada Centra Tehničke Izvrsnosti Tesla na različitim tipovima robota uključujući ROBOTIS BIOLOID kit u humanoidnoj konfiguraciji.

 • Daniel Antunović, prof.: Darth Vader, heroj, a ne zločinac! - psihologija i psihopatologija u Star Wars univerzumu

  Daniel Antunović

  Psiholog, jedan od osnivača udruge Aurora i pokretača Rikona, ispričat će vam koja je uloga arhetipa u stvaranju Star Wars sage, kakav je utjecaj klasičnih i novijih psihoterapijskih škola na razvoj glavnih likova, te kako bi Anakin Skywalker prošao na psihološkom vještačenju, kada bi se isto održalo u RH 2015. g.

 • Hrvoje Beljan: One, Two, Freddy's Coming For You

  Hrvoje Beljan

  Uđimo zajedno u glavu jednog od najvecih horor stvaratelja, nedavno preminulog Wes Cravena, u potrazi za novim noćnim morama.

 • Raphael Bene, dr. med: Današnja i buduća sučelja u neurorehabilitaciji

  Raphael Bene

  ...ili kako Luke Skywalker, u The empire strikes back, ima dvije, pa jednu, pa opet dvije ruke.

 • Milena Benini: Neki novi alieni

  Milena Benini

  Spekulativna fikcija godinama je bila prvenstveno leno sjevernoameričke odnosno anglofone produkcije. U posljednjih nekoliko godina, međutim, sve više drugih glasova uključilo se u priču, te je tako ove godine prvi put i nagradu Hugo odnio jedan prijevodni roman, Problem tri tijela kineskog pisca Cixin Liua. Zato se čini kao dobar trenutak da pogledamo koji su to novi alieni koji se pojavljuju na međunarodnoj spekulativnofikcijskoj sceni – pogotovo što smo, zapravo, i sami upravo u tom položaju.

 • Ivana Delač: Povratak Dosjea X - što, kada i ima li smisla?

  Datum 24.01.2016. podjednako raduje fanove Dosjea X i izaziva u njima bojazan - tad će novih 6 epizoda te kultne serije nastaviti priču o agentima Mulderu i Scully i njihovoj potrazi za odgovorima o natprirodnom. No, od završetka serije je prošlo dugačkih 14 godina, a Muldera i Scully smo zadnji put vidjeli u filmu "I want to believe" 2008.g., pa se postavlja teško, ali neizostavno pitanje - dolazi li ovaj revival prekasno? Je li vrijeme pregazilo Dosjee X? Jesu li nasljednici te serije nadmašili svoju polazišnu inspiraciju? I o čemu će se tu uopće raditi?

 • Marko Fančović: Ratovi zvijezda - korijen, stablo i plodovi

  Marko Fančović

  Kako su nastali Ratovi zvijezda, što je sve utjecalo na Lucasa, i koliko je on utjecao na druge te kako su Ratovi zvijezda zauvijek promijenili znanstvenu fantastiku i Hollywood - saznajte na ovom predavanju.