Cosplay – Rikon 2018

Na Rikonu se oduvijek trudimo biti progresivni s ažuriranjem cosplay pravila pa se ne bojimo to učiniti ni sada. Tako ove godine uvodimo i neke promjene u natjecateljskim kategorijama koje sada glase:

  • najbolje šivanje
  • najbolji crafting
  • najbolji performans
  • najbolja grupa

To su nam nove četiri osnovne kategorije. Uz te kategorije, posebno na ovogodišnjem Rikonu imamo i dvije tematske kategorije:

  • tematska individualna kategorija – mash-up – više likova na jednom cosplayeru
  • tematska grupna kategorija – multiverse – više settinga/fandoma u jednoj grupi, na barem donekle smislen način

Međutim, to nisu i jedine nagradne kategorije, žiri će među svim natjecateljima izabrati i osobu koja će ponijeti titulu best in show. Taj natjecatelj ili natjecateljica ponijet će glavnu nagradu, a uz to i dobiti priliku sljedeće godine biti u žiriju na Rikonu te se neće smjeti natjecati. Osim toga, tu su još naravno klasična nagrada publike preko dobro nam poznatih naljepnica, a žiri također ima i pravo dodijeliti motivacijsku nagradu.

Uvodimo također i dodatno natjecateljsko ograničenje – kostimi koji su na nekoj drugoj konvenciji ili događanju osvojili nagradu se ne mogu natjecati na Rikonu.

Za cosplay natjecanje na ovogodišnjem Rikonu možete se prijaviti i na samoj konvenciji. Morate svejedno na neki način donijeti referentnu sliku lika kojeg cosplayate. Ako se prijavljujete tek na konu onda na fashion showu ne možete nastupati uz glazbu po vlastitom izboru.

Neovisno o vrsti prijave, kad ste spremni za početak natjecanja, posjetite nas na cosplay desku kako bismo znali da ste stigli i kako biste pokupili svoj kartončić za skupljanje glasova publike.

Prijave na konu završavaju u subotu 6.10. u 15 sati, što je tri sata prije…

Pre-judging i Fashion Show

Element koji polako postaje okosnica cosplay natjecanja, trenutak kad sa žirijem u detalje prolazite sve vezano za kostime.

Pre-judging je obavezan za sve natjecatelje, a održat će se u subotu 6.10. u 18 sati.

Pre-judging, između ostaloga, samo natjecanje čini i zabavnijim publici, jer će tako na Fashion Showu u subotu u 20 sati žiri već znati sve o vašim kostimima, a vi ćete imati priliku pokazati se, odraditi svoj fantastični performans i fotkati se.

Kartone za nagradu publike morate predati na cosplay desk u subotu 6.10. do 21 sat.

Dodjela nagrada održat će se u 22 sata.

Također, cosplayeri imaju osiguranu garderobu koja će se nalaziti pokraj cosplay deska. Organizatori Rikona i cosplay natjecanja, međutim, nisu odgovorni za gubitak osobnih stvari, ali ćemo se svakako potruditi da nitko osim cosplayera ne ulazi u prostor garderobe.