Ingeborg Fülepp – Stvarna i virtualna stvarnost / Real and virtual reality

Od samih početaka civilizacije, od špiljske umjetnosti, preko baroknog oslikavanja crkvenih stropova, pa do raznovrsnih tehničkih izuma i dosjetka s kraja devetnaestog stoljeća, pokušavalo se je slikovno, a onda i u pokretu stvarati iluziju drugačije stvarnosti nego one koju doživljavamo u našoj svakodnevnici.
Novijim tehnikama 3D filmske projekcije, te naročito virtualne stvarnosti (VR-Virtual Reality) dostignut je prag gdje se počinje uranjati, kako vizualno, tako i fizički u svijetove magičnih doživljaja.
U predavanju će se slikovno prikazati povijesni proces, sa naglaskom na umjetničke dosage ali i ograničenja nekih od zanimljivih primjera.

 

Rođena u Zagrebu. Živi i radi u Rijeci, Berlinu i Zagrebu.
www.fuelepp.com]
Kao Magistra pri Akademiji za kazalište, film i televiziju (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu te predavačica s postdiplomskim stupnjem pri Harvard School of Education (Ed.M.), od 1978 do 1993 predaje Filmsku i TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti (APU). Od 1983 predaje film, video i multimedije na raznim visokim školama i univerzitetima u SAD-u, Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji i Njemačkoj, te nove medije u Hrvatskoj, gdje 2013. godine postaje izvanredni profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti (APURI), pri kojoj 2017 osniva Centar za inovativne medije (https://cim.apuri.hr/), kojemu je i voditeljica. Aktivno sudjeluje na mnogim međunarodnim znanstvenim skupovima, izložbama i festivalima, te sudjeluje na nekoliko EU projekata kao suradnica ili članica komisije.
Kao montažer slike i zvuka radi na mnogim produkcijama, a kao umjetnica ostvaruje mnogobrojne radove na grupnim i samostalnim izložbama iz područja umjetničkih video, interaktivnih i multimedijskih instalacija. Uz primitak brojnih stipendija i nagrada, njeni radovi prikazivani su među ostalim u Neue Nationalgalerie u Berlinu, Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci, te mnogim privatnim i nacionalnim galerijama širom svijeta.
Kao kustosica i organizatorica izložbi medijske umjetnosti vodila je neprofitabilnu organizaciju “Media in Motion Berlin – Zagreb” u suradnji sa Heikom Daxlom te organizirala mnogobrojne međunarodne izložbe i skupove.