“Autorske bure” s Milenom Benini – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

U sklopu projekta projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te programskog pravca Lungomare, naša poznata spisateljica Milena Benini sudjelovala je na projektu “Autorske bure” na rezidenciji u Mošćeničkoj Dragi. Na ovom predstavljanju kojeg će moderirati naš rikonski veteran Zoran Krušvar saznajte što je sve Milena upoznala i otkrila pri svom boravku u Mošćeničkoj Dragi te zašto su slavenski bog Perun i starica koja živi u šumi i bolesti liječi bacanjem ugljena bili bitni pri pisanju priče “Šuma ponad mora”.

 

Milena Benini pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u časopisu Sirius kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Sirius, Vijenac, Op.A., Zarez, Ubiq i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity itd., te u više zbirki.

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy te The Complete Guide to Writing Science Fiction, koja je dobila nagradu Eppie kao najbolja elektronska knjiga godine. Roman Svećenica Mjeseca izašao joj je u izdanju MuseItUp Publishing u Kanadi na engleskom, a priče su joj prevođene na više svjetskih jezika, među kojima i španjolski i poljski.

Dobitnica je i brojnih domaćih nagrada, uključujući tu i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovjetku “Prva koluna Margulje Krsnice” na Istrakonu 2009., te šest nagrada Sfera, od kojih su joj najnovije priskrbili roman Prodavač snova, istovremeno i dobitnik nagrade Artefakt (Hangar 7, 2015.), te teorijski tekst “Samo običan putujući apotekar: teatralnost, androginija i folklorni elementi kao faktori drugosti u središnjem liku serije MoNoNoKe” (časopis Ubiq, 2016.). Drugu nagradu Artefakt osvojila je romanom Zmajska zora (Zagrebačka naklada, 2016.)

Radi kao prevoditeljica i urednica te surađuje s brojnim nakladničkim kućama, a može je se pronaći na twitteru (@milerama), facebooku https://www.facebook.com/milena.benini i tumblru (http://milenab.tumblr.com).